Sunday, November 28, 2010

KUTLUĞ ATAMAN

Kutluğ Ataman 1961 yılında İstanbul’da doğdu. Film yönetmeni, fotoğraf sanatçısı ve çağdaş sanatçıdır. İstanbul ve Londra'da yaşamaktadır.

Ataman'ın eserleri esas olarak, insanların kendilerini ifade yoluyla kimliklerini nasıl yaratıp yeniden yazdıklarını, hakikat ile kurgu arasındaki çizgiyi flulaştırarak inceleyip, toplumdaki marjinal bireylerin yaşamlarını belgelemek üzerine yoğunlaşır. 

Kutluğ Ataman, 1988’de Amerika'da Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)'de sinema yüksek lisansını tamamladı. Filmleri ve sanat eserleri dünya çapında gösterilmektedir. Filmleri, belgesel stiliyle ev videosu türünün içtenliğini birleştirmekle tarif edilmektedir.

Ataman sanat dünyasına 1997 yılında 5. Uluslararası İstanbul Bienali'nde sunduğu kutluğ ataman’dan semiha b. Unplugged adlı opera divası Semiha Berksoy ile ilgili uzun metraj belgeseliyle adım attı. Kutluğ Ataman’ın ilk filmi, Karanlık Sular (1994), çürümekte olan bir Istanbul’un güzel fonuna kurulmuş bir dram. Ataman’ın yazıp yönettiği bu karanlık cinayet öyküsü bizi eskiyle yeninin karşı karşıya geldiği bir dünyaya götürüp seyirciyi sımsıkı yakalıyor. Eleştirmenler, Ataman’ın bu ustaca tasarlanmış ve zengin bir görselliği barındıran film aracılığıyla günümüz Türk kültüründeki krizi başarıyla özetlemesinden övgüyle bahsettiler.Karanlık Sular Ataman’ın hemen tanınmasını sağladı ve Montreal’den Şangay’a birçok festivale davet edilmesine neden oldu. Filmin birçok ödülü arasında, Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde SİYAD’dan En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin yanı sıra Uluslararası Ankara Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü de bulunmaktadır. 

Eserleri önemli uluslararası koleksiyonlarda yer almaktadır. Bunların arasında, New York MoMA, Viyana Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, İstanbul Modern, Atina Dimitris Daskalopoulos Collection ve Pittsburgh Carnegie Museum bulunmaktadır. 

Kutluğ Ataman'ın resmi websitesi: (Saatleri Ayarlama Enstitusu / The Institute for the Readjustment of Clocks)

KAYNAK: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kutluğ_Ataman


1 comment: