Wednesday, November 24, 2010

Füsun Onur



Füsun Onur heykel eğitimi görmüş, ülkemizin ilk kadın heykeltraşlarından birisidir ve Türk Heykel sanatında çok önemli bir yere sahiptir. 12 şubat 1938 doğumlu olan Füsun Onur Güzel sanatlar eğitiminin ardından kazandığı burslar sayesinde Amerikada bir süre felsefe eğitimi almış ve burada tanıştığı bir profesör sayesinde Yüksek lisans olarak ünlü bir Sanat okuluna geçiş yapmıştır. 1970 yılında Türkiye'ye dönmüş ve çalışmalarına minimal ve kavramsal etkilerle devam etmiştir. Aynı yıl Taksim Sanat Galerisinde ilk sergisini açmış heykel disiplinin yavaş yavaş dışına çıkmaya başlamıştır. 1970 li yılların başında "mekan ve uzam" sorununu ön plana çıkaran beyaz boyalı strüktüel nitelikte ahşap çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar arasında yer alan heykellerden biri hazır malzemeye yer vermesi açısından önemlidir. Zira bu Onur'un sanatındaki kavramsal yanın ağır basmaya başlamasıyla ilgilidir.

Kullandığı malzemeler giderek kişisel mitolojisinin ürünleri haline gelmeye başlar. İlk zamanlarda heykel-hazır yapım olarak yorumlanabilecek kavramsal işlerinde kadın cinsine özgü kırılganlık, zariflik, estetik kaygılı malzemelerin yanı sıra ayna gibi günlük kullanım eşyalarını da alarak eleştirel, çarpıcı, sanatı ve dönemi sorgulayan çalışmalar yapar. Ancak 1980'li yıllardan itibaren mekan-boşluk kavramlarını araştıran, optik yanılsamalar yaratan, uçucu, geçici özelliklerde işler üretir.
Türkiye'ye dünyayla koşut bir güncel sanatın gelmesindeki önemli isimlerden biri olan onur, açtığı onlarca sergiden sonra artık daha çok yurt dışında gerçekleşen karma sergilere katılmaktadır.

En son çalışması ise 2006 yılında açmış olduğu semti kuzguncuk hakkında yerleştirmeler yapmıştır.


MEHMET TORAMAN / 2007.13.03.011



2 comments:

  1. biraz fazla biyografik olmuş bu bilgi mehmet. işleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalışabilir misin?

    ReplyDelete
  2. tamam hocam yakın zamanda editleyip devamını yazarım.

    ReplyDelete